top of page

Obiceiuri de iarnă - Ceata de colindători

5 decembrie 2021, 12:00 – 15:00

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului 

 

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vă invită să întâmpinăm împreună Ceata de colindători, duminică, 5 decembrie 2021, la Pavilionul Multicultural, apoi la gospodăria de boÈ™tinar din SebeÈ™u de Jos È™i gospodăria de oier transhumant din Rășinari.

​

La început de decembrie, colindători din SebeÈ™u de Jos È™i Rășinari ne vor aduce vestea bună a NaÈ™terii Domnului prin sunet de colinde. Ceata de colindători va fi primită în Pavilionul Multicultural de la intrarea în muzeu, apoi vom pleca în alai la cele două gospodării incluse în traseul tematic valorificat prin programul RO-CULTURA de susÈ›inere a expoziÈ›iilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

​

Atmosfera de sărbătoare ce pluteÈ™te în aer în această ultimă lună a anului va fi împlinită de glasurile colindătorilor ce ne aduc colinde vechi, care încă mai păstrează elemente din substratul de credinÈ›e precreÈ™tine, semn al primirii acestora din generaÈ›ie în generaÈ›ie, începând din vremuri îndepărtate. AÈ™a vom simÈ›i împlinirea unui an bogat în prezenÈ›a reprezentanÈ›ilor acestor două comunități din Rășinari È™i SebeÈ™u de Jos care, începând din luna iunie, ne-au primit cu căldură în monumentele transferate în muzeu din cele două localități, păstrate È™i deschise pentru toÈ›i vizitatorii muzeului.

​

În ambele gospodării au avut loc cele trei târguri cu produse tradiÈ›ionale: târg de primăvară, vară È™i toamnă. Apicultorii, meÈ™terii boÈ™tinari È™i lumânărari din SebeÈ™u de Jos ne-au dezvăluit tainele îngrijirii albinelor, pentru a înÈ›elege originea materiei prime folosite pentru a face lumânările din ceară de albine. Atelierele desfășurate au fost de apicultură, retezare a È™tiubeilor (stupii primitivi), de extragere a mierii din faguri, de pregătire a cerii pentru lumânărit, atelier de confecÈ›ionare a lumânărilor din ceară de albine. Tinerii din SebeÈ™u de Jos ne-au familiarizat cu obiceiul lor păstrat din sec. al XVIII-lea, ce încă se joacă la Rusalii pe platoul Rusca: Hora din Rusca, o horă înnodată È™i cântată, în cadrul căreia lanÈ›ul de dansatori creează mai multe noduri care sunt desfăcute, fără să se rupă ÅŸirul de braÅ£e. Un alt obicei reconstituit în curtea gospodăriei din SebeÈ™u de Jos a fost Pomul vieÈ›ii, împodobit cu colacii rituali făcuÈ›i în localitate: soarele, scara, mielul cel blând È™i foarfecele, toÈ›i având semnificaÈ›ii adânc creÈ™tine, menite să ajute sufletul celor plecaÈ›i în viaÈ›a veÈ™nică. Colacii au fost modelaÈ›i de gospodinele din SebeÈ™u de Jos, iar în postul Crăciunului, tot ele ne-au familiarizat È™i cu bucatele de post, într-un atelier gastronomic ce a pus accent pe ingredientele primare folosite la prepararea mâncărurilor de post.

​

Împreună cu reprezentanÈ›ii comunității din Rășinari, s-au organizat ateliere meÈ™teÈ™ugăreÈ™ti care au arătat aspecte ale uneia dintre ocupaÈ›iile tradiÈ›ionale principale din localitate: păstoritul; astfel că a avut loc un atelier de tundere a oilor È™i de toarcere a lânii, iar apoi s-au confecÈ›ionat lumânări din seu de oaie, un meÈ™teÈ™ug practicat în localitate până la începutul secolului XX. Atelierele gastronomice au avut ca temă preparatele de la stână, sloiul de oaie, baterea untului în bădău, È™i scoica cu brânză de munte.

 

Tinerii din Rășinari ne-au arătat obiceiul de Ispas încă practicat în localitate, prilej cu care au împodobit atât gospodăria din Rășinari cât È™i Crucea din Capul satului sau troiÈ›a de zidărie având în inscripÈ›ia de pe pictura cupolei datat anul 1798. La Sânziene, tinerii rășinăreni au trăit alături de vizitatorii muzeului frumuseÈ›ea acestui obicei adresat mai ales lor, tineri păstrători ai tradiÈ›iei; fetele au împletit coroniÈ›e din sânziene pe care le-au aruncat pe casă pentru a-È™i afla norocul, iar băieÈ›ii le-au răcorit cu apa cărată în bote, aÈ™a cum se cade de naÈ™terea Sfântului Ioan Botezătorul. De Rusalii, gospodine din Rășinari ne-au preparate verzare, o delicioasă plăcintă dulce cu urdă È™i mărar, preparată o singură dată pe an de către fiecare familie din Rășinari. Obiceiul care a adus cei mai mulÈ›i rășinăreni în faÈ›a publicului vizitator, piesa de teatru Nunta ciobănească, a fost o minunată incursiune în spiritul sarcastic dar È™i întreprinzător al rășinăreanului de altădată.

 

Duminică, 5 decembrie, în sunet de colindă, le mulÈ›umim celor două comunități din SebeÈ™u de Jos È™i Rășinari, pentru disponibilitatea È™i bucuria cu care au animat cele trei monumente ale circuitului expoziÈ›ional pus în valoare prin acest proiect: gospodăria de boÈ™tinar din SebeÈ™u de Jos, staulul È™i gospodăria de oier transhumant din Rășinari.

bottom of page