ASTRA VR, la finalul perioadei de implementare
Muzeul ASTRA a derulat în perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2022 proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaÅ£ie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanÈ›at prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL SusÈ›inerea expoziÈ›iilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
În cadrul proiectului, 13 obiecte etnografice au fost restaurate, clasate È™i expuse într-un nou circuit expoziÈ›ional (ASTRA VR), care cuprinde trei monumente din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Gospodăria de boÈ™tinar din SebeÈ™ul de jos, Staulul È™i Gospodăria de oier din Rășinari. În expoziÈ›ie sunt utilizate tehnologii multimedia de ultimă generaÈ›ie, poveÈ™tile obiectelor putând fi descoperite cu ajutorul a 20 de perechi de căști VR, a unor sisteme audio È™i de iluminat È™i a unor secvenÈ›e de benzi desenate. În perioada de implementare, aceasta a fost vizitată de aproximativ 9.000 de persoane.
ExpoziÈ›ia a fost pusă în valoare È™i prin derularea unui program cultural constituit din 21 de ateliere meÈ™teÈ™ugăreÈ™ti È™i gastronomice, reconstituiri È™i târguri tematice, în care au fost implicaÈ›i specialiÅŸti muzeali, meÅŸteÈ™ugari ÅŸi producători locali. Programul a adus împreună 236 de actanÈ›i È™i 1.559 participanÈ›i.
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Muzeul din Sør Trøndelag, Norvegia (MiST), care a avut un rol consultativ în ceea ce priveÈ™te managementul patrimoniului È™i oportunitatea utilizării tehnologiilor multimedia de ultimă generaÈ›ie în interpretarea patrimoniului etnografic.
,,Proiectul ASTRA VR ne-a ajutat să obÈ›inem niÈ™te rezultate importante. Am readus în atenÈ›ia publicului patrimoniul din Muzeul ASTRA, expus într-un design regândit, cu metode de actualitate, care se adresează tuturor generaÈ›iilor, în special celei tinere. Este vorba despre tehnologia VR, care a început să fie folosită în zona muzeală. Muzeul ASTRA este astfel un deschizător de drumuri în România, în această privință È™i nu numai. Rezultatele pe care le-am anticipat, au fost atinse, sunt la dispoziÈ›ia publicului È™i aÈ™a vor rămâne. Nu avem restanÈ›e din nici un punct de vedere.”, a declarat Ovidiu Baron, director general-adjunct Muzeul ASTRA
,,Obiectivul general al acestui proiect a fost de dezvoltare de metode inovative, valorizare È™i comunicare a patrimoniului Muzeului ASTRA È™i al judeÈ›ului Sibiu. Pentru realizarea acestui obiectiv am dezvoltat câteva activități care să ne ajute la îndeplinirea acestuia. Am avut de restaurat obiecte din patrimoniul Muzeului ASTRA, am organizat o expoziÈ›ie în trei locaÈ›ii diferite din muzeu, care a fost vizitată de public din vara anului trecut. După vernisajul expoziÈ›iei, am organizat aici ateliere gastronomice, ateliere meÈ™teÈ™ugăreÈ™ti, târguri tematice È™i reconstituirea unor obiceiuri.”, a declarat Diana Roman, Manager de proiect
,,ASTRA VR este într-adevăr o premieră absolută în România, într-un muzeu în aer liber. De cele mai multe ori vizitatorii nu au cum să ajungă la lucrurile pe care generaÈ›ii întregi de cercetători È™i muzeografi le-au colecÈ›ionat. Este vorba despre detalii, impresii, poveÈ™ti de viață de la cei care le-au făurit È™i utilizat până când au ajuns în muzeu. Noi am încercat să folosim toate acestea ca un canal nou de comunicare a acestor poveÈ™ti. ASTRA VR este o expoziÈ›ie caldă, umanizată. Un obiect expus aici devine un personaj real, care vorbeÈ™te vizitatorilor prin tot bagajul, conÈ›inutul cultural pe care îl are, pe voci diferite, pe culori diferite ca naraÈ›iune. Realitatea virtuală oferă ocazia oricărui vizitator să fie o parte a trecutului È™i să înÈ›eleagă ce înseamnă pentru noi, specialiÈ™tii muzeului, aceste obiecte de patrimoniu.”, a declarat Mirela Iancu, coordonator expoziÈ›ie
,,Am reuÈ™it ca prin prezenÈ›a antreprenorilor din Sibiu È™i a actanÈ›ilor din comunitate, prezenÈ›i în statisticile proiectului, să ne implicăm în dezvoltarea comunităților din judeÈ›ul Sibiu. Le-am adus aici È™i le-am reconstituit în premieră obiceiurile. Am reuÈ™it prin ASTRA VR să învățăm, practic, meÈ™teÈ™ugari È™i practicanÈ›i de îndeletniciri arhaice cum să înÈ›eleagă spiritul antreprenorial. A fost o experiență care a determinat È™i implicarea mai multor tipuri de resurse, în momente de provocare, dar È™i de mare bucurie. Acest tip de program poate genera abordări noi, viitoare.”, a declarat Lucian Robu, Coordonator program cultural de valorificare a expoziÈ›iei.
Rata de absorbÈ›ie a fondurilor a fost de 98,64%. Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaÅ£ie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanÅ£are naÅ£ională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.
​